lördag 28 april 2012

Bambi-redo

Kommer ni ihåg den här? Elsas "bambi-klänning" som jag tyckte fick lite nattlinnevarning. Den har blivit ganska flitigt använd ändå, tillsammans med bruna strumpbyxor.


När hon har använt den har jag stört mig på (nördigt, jag vet) att kantningen ser lite klumpig ut, den är gjord i muddväv och med ett ganska brett kantband.




Så igår tog jag tag i saken, vände frustration* till kreativitet och sydde om alltihopa. Jag sprättade bort dem gamla kantningen och klippte bort ca 2 mm runt hela ringningen så att det inte skulle bli hål från den gamla sömmen utanför det nya kantbandet.


Med avklippta ärmar och solgult kantband...


...voilà! En ny sommarklänning till Elsa!


Det här tyget har verkligen hållit sig fräscht genom alla tvättar, så det känns värt att do-redoa klänningen.


Jag kantade med gul interlock från Jny, som är lite tjockare än den jag brukar använda. Jösses, det går ju som på räls. Ingen risk att glida av kantbandet där inte. Hade säkert blivit ännu bättre med 3-vik på kantbandaren, men det har jag inte vågat mig på ännu.


* varför är jag då frustrerad? Jo, igår insåg jag att jag inte ens blir kallad till intervju till det jobb jag sökt och så gärna vill ha. Ett jobb på en arbetsplats där jag vikarierat under flera år, där jag är välkänd och tidigare hört att jag varit önskad. Det är altfiolen det hänger på, alltså att jag ännu inte behärskar det instrumentet som jag behärskar fiolen. Men va sjutton, jag är ju bra ändå?! Ledsen och besviken, japp, det är jag just nu. Det kommer nya jobb säger ni. Ja, hrm, det här var det första som annonserades ut på den arbetsplatsen på typ 30 år. Jösses, varför valde jag inte en annan bransch?!

fredag 27 april 2012

Ivägskickat

För ganska länge sen fick jag ett mail från en tjej som blivit så förtjust i dessa byxor. Det slutade med att jag sydde ett par snarlika + en matchande body i storlek 86.


Enkelt och fräscht, hoppas ni ser det trots taskig bild.


Jag blev särskilt nöjd med byxornas turkosa stickningar. Nu hoppas jag bara att beställaren är nöjd och glad!


I samma veva beställdes den här klänningen, härligt somrig i storlek 92. Det är faktiskt den tredje av exakt den här modellen och tygvalet som jag syr! Var tvungen att beställa hem mer grön klöver, det är verkligen ett av mina mest populära tyger och en personlig favorit.


Nu laddar jag för en lååång skön helg. Inatt bestämde jag och mannen att han och Elsa måste få lite egentid. Jag har nämligen råkat segla in på en förstaplats i hennes hjärta och allt som oftast är det "Maaaaamma, baaaaaaara mamma" som gäller. Det är ju härligt ibland, men det är ju skönt att känna att båda föräldrarna duger. Min envisa lilla loppa.





lördag 21 april 2012

Tårtaklänning!

Förra helgen sydde jag den här "tårtaklänningen" till Elsa. Eller ja, det är mer som en tunika eftersom det är vad man får ut på en halvmeter om man syr i storlek 98. En halvmeter ja, varför köpte jag så lite? Jag älskar ju tyget! Men det är svårt att veta när man bara har sett det på bild...

I övrigt har vi precis upplevt Elsas första magsjuka, inte så trevligt, men vi blev hyfsat lindrigt drabbade. Min lediga fredag förvandlades snabbt till en vårda-dottern-fredag, och jag fick en del sytt medans hon kollade på Alfons. Något bra i det eländiga!

Vad det blev visar jag en annan dag. Nu ska jag försöka slappna av medans maken lägger en dödstrött men envis Elsa som inte vill sova. En vanlig kväll helt enkelt. Må så gott!

tisdag 17 april 2012

Mammas favorit

Härliga tisdag! På tisdagar och torsdagar slutar jag tidigt och då brukar jag och Elsa hitta på lite lagoma projekt. Typ gå till parken eller åka och handla. 

Idag var vädret hemskt och kylskåpet fullt så vi styrde upp ett bullbak! Jag har inte bakat med Elsa förut, men det gick så bra! Ställa ut formar, hälla i ingredienser, mortla kardemumma. Och så fick hon en egen liten bulldeg som hon glatt kavlade på medans jag lekte bagare och gjorde 50-talet kanelbullar. Sånt gör mig stolt, över mig själv som mamma, att jag ser möjligheter istället för hinder, något som inte har varit självklart i mitt föräldraskap.

Nu sover lillskruttan, och vi sitter i soffan med bullar i magen. Härligt!

Passar på att visa er en klänning som jag tycker väldigt mycket om. Fotot är kanske inte det bästa, men bättre än ingen bild alls!


Det är klänningen Mail Express från Ottobre 1/2012 i Ohlssons fina jersey. Tyvärr har jag inte fått på den på Elsa än. Magnus försökte prova den på henne i fredags, men hans kommentar var bara: Hon hatade den. Haha. Det går nog över.

Förresten, ang Ottobre, vad tycker ni om nya numret? Blev lite sugen på puffärms-t-shirten, lilla singoallan och hoodien. Vad har ni spanat in er på?

lördag 14 april 2012

Till en småtting

Härliga lördag! Underbart väder, barnfri förmiddag, eftermiddag i parken med goda vänner, kan det bli bättre?

Igårkväll och imorse snodde jag åt mig lite sytid, och då sydde jag det här babysetet. Bodyn är en beställning från min syster, till hennes goda vän som snart ska få barn. Eftersom jag också känner den blivande modern passade jag på att sy ett par matchande byxor.

Mönster:
Eget i storlek 56

Material:
Fårjersey från Ohlssons och vit interlock från Liandlo.


Ett par blåvitrandiga byxor till blev riktigt fräscht tycker jag! Förstår inte att ingen av alla dessa trikåleverantörer har gjort ett sån klassiskt tyg innan!

Mönster:
Strl 56, ursprungligen från Ottobre 6/2007, men omarbetat och rejält avsmalnat. Ville ha en liten tajtare byxa eftersom den är i trikå. Hoppas att den sitter bra på den lilla bebisen! På bilden är benmuddarna uppvikta, så det blir lång användningstid på de här byxorna!

Material:
Härlig trikå from Ohlssons tyger. Jag tycker att den känns jätteskön i kvaliteten, och jag ser ingen skillnad i färg efter första tvätten. Kan bli en ny favorit! Vit mudd från Stoff och Stil.

Sämsta:
Nja, skulle vara nån liten miss med markeringspennan, men eftersom den går bort i tvätten så sörjer jag inte över det.

Bästa: 
Att det är så roligt att sy småttelismått! Och att jag och bandkantaren håller på att bli bästa vänner. Hurra för det!

Nu, chokladbollar och film. Ha en trevlig lördagkväll!



Ja tack

Sydilla slår på stort och ordnar en trevlig tävling. Jag vill vinna!


sydilla.blogspot.com
sydilla.no

torsdag 12 april 2012

Kaninmössa #2

Tänk att det redan är torsdag kväll! Det känns inte alls fel. Jag har inte varit den mest pedagogiska förskolläraren den här veckan och jag behöver helg för att ladda om. Hoppas kunna sno åt mig lite sytid då!

Här är en mössa som Elsa fick tidigare i veckan. Det har tagit flera veckor för mig att fundera ut vad hon skulle ha för mössa till sin nya röda skaljacka med svarta detaljer. Till slut blev det såhär enkelt.


Svartvitrandig jersey från Stoff och Stil, samt kanintryck från Glada Grodan. 

Elsa älskar mössan såsom hon gör med alla kläder man kan sätta namn på. Till exempel accepterades de nya stövlarna jag panikköpte i tisdags helt och fullt. Anledning? De var röda med vita hjärtan på. Enfärgade stövlar hade inte varit alls lika intressanta. Så tror jag att det ligger till hos denna envisa tvååring. Som på mammas kommentar om nyköpta röda jeans säger: Nä. Essa ha tajts. Baaaaaja tajts. Suck.

måndag 9 april 2012

Till Maja

Idag hade vi Elsas "bästis" med föräldrar här på besök! Det började med att Elsa låg på golvet och skrek i förtvivlan över att Maja ville titta på hennes pippihus. Efter det blev det bara bättre som tur var, och många kramar hann utdelas på den korta stunden de var här.

Eftersom Maja nyligen har fyllt två så hade jag sytt en tröja till henne! Tänk er en urcharmig ljusblond tvåring strutta runt i denna i sommar! 


Mönster:
Ottobre Creative Workshop, strl 92. Kroppen är något förlängd, och de korta ärmarna kantades med diffen på max för att få en lätt rynkeffekt.


Material:
Klöverjesey från Ohlssons och rosa interlock, samt jersey (till fuskknäppningen) från Jny.


Sämsta:
Att den lilla tarmen med knapparna blev långt ifrån perfekt. Efter några försök så nöjde jag mig helt enkelt. Tänkte att Majas mamma inte ville att jag slet mitt hår vid maskinerna i flera timmar.


Bästa:
Att hela tröjan blev så söt, och att jag vågade kanta med avig tvilingsöm. Det blev jättefint! Tack för inspirationen, Brallan!

söndag 8 april 2012

Nytt i mönsterskatten!

Tack för alla gratulationer till det nya livet! Det känns som sagt väldigt spännande, och jag tror att jag kommer sy så länge jag når fram till symaskinerna :)

Jag har börjat planera en del för Elsas sommargarderob, och jag tänker lite puffiga ärmar, en del klännningar och ganska enkla mönstrade tyger, typ randigt och prickigt.

Helgen har gett mig lite sytid, så jag började med en t-shirt. Eftersom jag inte hade något mönster till t-shirt med puffärm så bestämde jag mig, efter lite hejarop från syvänner, att det inte kunde vara så svårt att göra själv. 

Sagt och gjort, jag tog Ottobres Creative Workshop 301, ritade av ärmen, förkortade den och klippte mitt itu. Sen förde jag isär delarna några centimeter och ritade en ny ärm. Egentligen ville jag bara ha rynk vid axeln, inte vid kantbandet, men hur man ritar en sån ärm fick jag inte riktigt ihop. Kanske bra det, för jag gillar den här varianten väldigt mycket! Nästa gång gör jag ärmarna kortare, och kanske kanske ritar jag om ärmen enligt den här bradiga beskrivningen (heja internet!)





Mönster: 
Ottobres Creative Workshop 301, strl 98 med egen puffärm. 


Material:
Bomullsjersey från Ohlssons stuvlåda. Den är jättetunn och skön, men jag hoppas att den håller för lite två-åringsbus! Vit interlock till kantband. När jag kantade halsringningen drog jag upp diffen lite, mot 1,5, fick en känsla av att det skulle funka bättre till det här tunna tyget. Det gjorde det, men fråga mig inte varför :)


Bästa:
Att jag gjorde en egen puffig ärm! Det är så lätt att man bara syr av sina gamla vanliga mönster, om och om igen... Dessutom gick fållningen ovanligt bra, jag och coverpron kommer ju vanligtvis, som jag nämnt tidigare, inte helt överens när kantbandspressarfoten är borta.


Sämsta:
Att ärmen blev lite lång och trång. Iochförsig lätt åtgärdat, om jag bara orkar... Dessutom är jag är osäker på hur hållbart tyget är, men eftersom t-shirtens totalkostnad blev ca 10 kr, så är det väl inte hela världen om den inte håller så länge...

torsdag 5 april 2012

Lycka är...

... att ha en supersnäll syster som shoppar åt en på Stoff och Stil. Dessa tyger + lite bastyger (som det ju alltid blir därifrån, de har så bra sortiment!) kom hem till mig idag och jag är så nöjd!



Lycka på en helt annan nivå är att gå på ultraljud och få beskedet att jag har en välmående liten bebis i magen. I början av september ska den komma till oss och det känns oerhört spännande! 


Därav lite sporadiska inlägg här på bloggen, ja ni vet hur det kan bli med energinivåerna. Även om jag börjar hitta tillbaka till mitt gamla kreativa jag och lämna soffliggar-Anna bakom mig. För att bevisa detta för mig själv ska jag gå ner i syrummet nu! Glad påsk till er alla!

söndag 1 april 2012

Fröjd

I fredags lyxade jag till det med en sväng in till stan, det blir inte så ofta när man både jobbar och bor på landet :) I mitt fall var det fyra veckor sen sist, men vad gör det, det blir ju mer pengar över till tygshopping på hemmaplan :)

Målet med resan var att lämna in nya mössor och dregglisar på Fröjd. Mössorna fastnade på bild, ett helt gäng i olika storlekar.




Kul att få sy i både gamla och nya favoriter. Dessutom passade jag på att fylla på tygskåpet lite i fredags, genom ett besök på Ohlssons tyger. Visst är det roligt att de har fått in så mycket fin trikå? Det nyaste var klassiska ränder, och jag köpte marinblått och vitrandigt, tänkt att kombineras med rosa kantband i en klänning/tunika till Elsa! Hurra! 


Vilket är erat senaste tyginköp?