tisdag 29 januari 2013

Syskonmatchning i Tummelisa

Den där veckan i januari då jag fick massa beställningar så fick jag förfrågan om att sy klänningar till två systrar i det fina Tummelisatyget, och jag var inte sen att tacka ja!

Två klänningar i storlek 86 och 104 skulle det vara, med puffärm.  Jag fick kombinera totalt fyra olika mönster och hitta på lite eget för att det skulle gå ihop sig. Men det blev bra i slutändan! 

Det blev soligt och fint med gult till tycker jag - riktiga gladklänningar. 


Titta vilka finingar!

Idag är jag så glad av flera olika (små) anledningar. Elsa har haft en riktigt bra dag, det gick smidigt att både koma till och hem från förskolan. När hon var där så sov Erik två pass (inte bara prick 45-minuterslurar som han annars är så bra på) och jag sydde en klänning som jag är helt kär i! Nu ikväll har jag lagt båda barnen själv, något jag har haft riktig skräck för. Men det gick, jag är så stolt! En riktig mammaboost. Det ska jag fira med en kaka :) 

måndag 28 januari 2013

Svampkaramell!

Häromkvällen fick jag sån sylusta! Jag bestämde mig för att mönstertrixa lite, sånt är alltid roligt om man bara orkar ta sig tid (vilket inte är så ofta...).

Jag har tidigare sytt tunikan mail express från Ottobre 1/2012 men inte varit särskilt förtjust i kuvertringningen. Annars är ju modellen väldigt söt, så jag parade helt enkelt ihop det mönstret med Ottobres Creative Workshop. Jag ritade även egna, lite större fickor, förlängde tunikan någon centimeter och smalnade av hela kalaset en aning.


Som en liten karamell! Det var lite trixigt att sy fast fickorna, kanske ska man ha totally stable på baksidan för att det inte ska dra sig. Har ni provat det? Istället för att nåla använde jag pennan med tillfälligt lim från Bibbis. Helt suveränt bra!

Tyget fick jag av fina maken i julklapp. Elsa har en tröja i det och kvaliteten är verkligen superbra! Hon har använt den i ett halvår och färgerna är fortfarande lika fina som när den var ny.

Om någon är sugen på den här lilla tunikan/klänningen i storlek 98 så är den din för 225 kr + frakt.

söndag 27 januari 2013

Till mig!

Det är inte bara barnkläder som blir till här hemma. Emellan varven syr jag lite till mig själv också, men det är ju så vansinnigt svårt att fota så det mesta går bloggen förbi.

För ungefär ett år sen sydde jag mina första toppar efter Ottobres Creative Workshop 303, de bästa damtopparna. Enligt måttabellen skulle jag ha storlek 44 och det blev absolut inte bra. Inte heller storlek 42 passade, så i höstas gav jag upp och slaktade en topp från HM. Nu har jag mitt eget mönster som passar mig så bra! Jag får bara inte glömma att tänka på att jag måste förstora mönstret en aning om jag syr i lite kraftigare jersey.

Den här snygga svart-vit prickiga trikån köpte jag från jofotex i somras med en topp till mig själv i åtanke. I veckan kom jag äntligen till skott!



Fick ingen närbild på ringningen, men jag är nöjd med den. Jag tycker att det snyggaste sättet att kanta en vuxentopp är att vika en dubbel remsa av samma tyg som själva toppen, sy fast den räta mot räta och sticka ner den med Coverprons kedjesöm.



När jag skulle fålla ärmarna mindes jag plöstligt vad någon annan tipsat om (sorry, men jag minns inte vem just nu). För att slippa det värsta pillet så kan man vända ärmen ut och in och liksom fålla från insidan. Underlättar lite iallafall!


På barnplagg fållar jag ibland ärmarna innan jag syr ärm-sidosömmen, men på en topp till mig själv vill jag gärna att ärmarna ska vara fållade i efterhand.

I eftermiddags åkte vi in till metropolen Kumla för att hämta mitt paket från Tygpyssling. Titta vilket sött tyg jag hittade! Något till mig själv är planen.


Jag köpte även massa underbar hilcointerlock och så två små bitar av dessa fantastiska tyger! Det ska bli något till mina egna barn är tanken. Om någon vill beställa i dessa tyger så får ni höra av mer, det är möjligt att jag kan beställa mera.


Just nu sitter jag instängd i arbetsrummet och har flytt från övriga familjen. Elsa har just nu en rätt så bra period, men det är ändå mamma som gäller för det mesta. Puh, jag får ingen luft! Måste andas lite innan helgen är slut... en kväll i syrummet kanske?

fredag 25 januari 2013

Tävla om ett presentkort på 200 kronor!

Nu är det dags för tävling igen! Det var ju så roligt förra gången, och nu när jag har en sida på Facebook så kör vi en ny variant!

Klicka på bilden så kommer du direkt till annas alster på Facebook.
facebook.com/annasalster


För att vara med och tävla gör du följande: Gilla annas alster på Facebook, samt dela tävlingsinlägget där. När du gjort det så kommenterar du inlägget på Facebook och är med i tävlingen om ett presentkort på 200 kr. Jag drar en vinnare lördagen den 9:e februari klockan 20.00. Lycka till!

tisdag 22 januari 2013

Syskonmatchat i klöver

Det finns en galen grupp på facebook som heter Vi Sytokiga. Där kan man spendera många timmar och diskutera allt möjligt. Man får många bra tips också, och häromveckan på ryktades det om att Deerdot skulle sälja ut det sista av sina fina klövertyger. Jag var het på gröten och lyckades få köpa en 2-meters bit av det fina röd-blå klövertyget i jersey.

Så i helgen var det dags för Erik att döpas, och jag bestämde mig för en syskonmatchning!

Storasyster fick en klänning med raglanärm, finaste fickorna och täcksömmar i rött. Jag stod i valet och kvalet om jag skulle sticka ner ärmsömmarna, men efter att ha testat på en ärm kunde jag konstatera att det var lugnare och snyggare utan.

Mönstret kommer från en tröja i Ottobre 4/2010. Jag har förstorat mönstret upp till storlek 98, minskat halsringningen samt smalnat av axelpartiet något. Ärmarna fick blir unset längre och så ställde jag ut tröjan till klänning. Klart! :)


Jag tröttnar aldrig på de här fickorna, så vansinnigt snygga. En sån enkel detalj lyfter ju hela plagget!
Mönstret till Eriks body kommer från Ottobre 6/2012. Grendelarna ritade jag om enligt mitt standardmönster och så kortade jag ärmarna hela 4 cm. Galet! Jag tycker att sprundet blev jättesött, men tyvärr syns det inte eftersom Erik alltid har en dregglis runt halsen nuförtiden.

Material:
Klöverjersey från Deerdot, mörkblå interlock till kantband från E-slöjd. Röd jersey från Göksäter till klänningens fickor.

Sämsta:
Elsa lyckades trycka dit en stor svart tuschpennefläck på magen. Håller alla tummar jag har för att den ska gå bort i tvätten. Som tur är är tyget ganska förlåtande.

Bästa:
De fina barnen i de fina matchande plaggen såklart. Får se om jag kan få till en livebild någon dag.

torsdag 17 januari 2013

Välekiperad liten gosse

Häromkvällen sydde jag en nya kläder till Erik, men de åkte på innan kameran hann fram, så jag tänkte att jag skulle bjuda er på lite livebilder.


Det gröna fårtyget fick jag av Magnus i julklapp, och det är roligt, för jag är ganska säker på att jag inte hade köpt det själv. Men som plagg blev det bara så fint! Bodyn har raglanskärning och snabbsprund och sitter riktigt bra redan, trots att det är storlek 74.

Byxorna är sydda i Stoff och Stils collegetyg, ett tyg som jag verkligen kan rekommendera! Bra kvalitet för små pengar, och så mysigt att sy i.



Dregglis är ett måste nuförtiden, så jag har sytt några randiga och prickiga för att vi inte ska få en överdos av mönster och färger här hemma.

För övrigt är Erik en fortsatt nöjd bebis, nöjd och stor. Han är fyra månader, 69,5 cm och väger 8600 g! :) 

tisdag 15 januari 2013

Största hittills!

Första veckan i januari ramlade det in inte mindre än fyra beställningar - det är mycket för mig! Roligt, och extra roligt var det att jag fick ett mail från en mamma som ville beställa en tröja till sin nioåriga son. Han hade tydligen en favoritstjärntröja som var utsliten och nu ville hon ge honom en ny i födelsedagspresent.

Star all röd, Liandlo och hilcointerlock till kantband.
Premiär för mig att sy i storlek 146, men det är ju egentligen inte svårare, bara... större helt enkelt!

Nu till något annat. Mina 600 namnlappar som jag ebställde för drygt 1,5 år sedan är alldeles snart slut. Oj. Ja, nu är det dags att beställa nya och en sak är klar: Det blir inte vit botten och röd text, nu är jag mätt på att ha rosaaktiga lappar. Frågan är bara vilken färg jag ska ta. Vilka färger har ni på era lappar?

fredag 11 januari 2013

Äpplikation

Även fast jag syr i princip alla barnens kläder så kan jag ofta inte låta bli att kika lite på barnavdelningarna när jag är i affärer. Det finns så mycket fint, men jag kan ju själv! Så därför blir det en del inspiration som följer med hem.

Inspirationen till den här bodyn fick jag från en body på Lindex. Den var grön och vitrandig med en fin svampapplikation i rött och rosa. Jag fingrade på den på rean, men så såg jag att ränderna var tryckta och sprack när man drog i dem. Bodyn skulle med andra ord inte se så roligt ut efter några tvättar.

Det blev till att gå hem och tänka. Rött och grönt och rosa i kombination skulle det vara, och så skulle bodyn gärna matcha ett par supersnygga gröna byxor från Polarn och Pyret som Erik fick i julklapp.

Jag valde favoritprickarna från Sydilla och letade fram ett symärke från Stoff och Stil som jag tänkte sätta på bröstet. Lagom tills det var dags att sy var symärket försvunnet så det var bara att göra en egen applikation! :)



Till applikationen använde jag muddväv från Stoff och Stil och följde Blomma åker vagns tydliga beskrivning. Jag sydde fast applikationen med raksöm, det tycker jag både är enkelt och snyggt.


Den här gången tänkte jag till och fick knäppningen på axeln helt rätt. Kantbandets sömnsmåner stickade jag ner ca 1 mm från kanten, och då var det inga problem att trycka i knappen. Ser ni den andra knappen? Ett misstag som blev ovanligt lyckat och osynligt! :)

Mönster:
Grunden är från Ottobre 1/2012, men förkortat och ändrat i grendelarna. Knäppningen på axeln är eget hittepå.

Material:
Hilcotrikå från Sydilla, interlock till kantband från Liandlo och muddväv från Stoff och Stil till applikationen. 

Sämsta:
Att kantbanden och det röda i äpplet inte riktigt går ton i ton. Men det är det nog mest jag som tänker på...

Bästa:
Det är så roligt med applikationer! Applicera mera!

tisdag 8 januari 2013

Dalahästbody

Före jul fick jag en beställning på en tröja i det underbara dalahästtyget. Den fastnade inte på bild men det gjorde däremot den här bodyn till Erik som jag passade på att sy samtidigt.

Inget nytt under solen, men enkelt och fint i min smak! Mer än så orkar inte nattammande mamman skriva just nu...

För övrigt har jag gått med i Vi Sytokiga och oj. Där kan man tillbringa timmar... :)

lördag 5 januari 2013

Dockans nya kläder



Ganska tidigt i höstas fick jag en idé om att Elsa skulle få en docka i julklapp med tillhörande hemsydd garderob. Vi började spana dockor på nätet och insåg att många av dem var hutlöst dyra. Då erbjöd sig mormor att Elsa kunde få min gamla Skrållan, så så fick det bli. Samtidigt grävde hon fram en bok med mönster ur gömmorna - Sy till dockan av Anita Gunnars.

Det går ju åt tillfredställande lite tyg till dockkläder, men det är lite pilligt. Å andra sidan är det kanske inte superdupernoga med finishen. 




Mönstret till kjolen ritade jag på frihand med Gekkos vippkjolmönster som utgångspunkt. När det var dags för fållning blev jag lat och overlockade bara kanten. Bra så.














Svamptröjan (åh vad jag älskar det tyget!) fick sig ett snabbsprund med en knapp.






Och här kommer min favorit - en velourcardigan. Ritad på frihand efter mönstret på raglantröja. Tänker att det vore fint med sådana till barnen, men det får kanske bli till våren. Vet inte hur det är hos er, men här hemma används tröja inte annat än under overallen.









Jag vet att Elsa leker mycket med dockor på förskolan och hemma hos mormor, så därför var min förhoppning att det skulle bli en favorit även här hemma! Tyvärr har hon varit ganska ointresserad av på och avklädning, nattning och matning av Skrållan. Varför leka själv när man kan hänga mamma i hasorna?

fredag 4 januari 2013

Tyger till salu!

Inspirerad av Makrill dök jag ner i tygskåpet för en liten rensning. Först till kvarn gäller och man anmäler intresse i kommentarsfältet. Alla priserna är exklusive frakt.


 Grå ekologisk trikå med vita prickar. 100 cm på fullbredd. 130 kr.



3 bitar violer (en kom inte med på bild) ca 30*70, 30*30 och 30*28. 30 kr.


Medaljonger, 50*60 cm. 30 kr.


Orangegula elfanter, interlock. 40*50 + extra. 30 kr.

torsdag 3 januari 2013

Försenad julklapp

En vecka efter julafton överraskade min man mig med ett stooort paket. Han hade traderat! :)


Dags att uppdatera tygsidan med andra ord!