tisdag 30 april 2013

Brorsan beställer

Ikväll är det valborgsmässoafton och vi håller oss hemma precis som vilken kväll som helst. Energin räcker inte riktigt till för att hitta på något extra, och jag som egentligen skulle sjungit i byns valborgskör stannade hemma med en förkylning. Snart ska vi se på Mad men och äta kladdkakemuffins. Duger gott för trötta småbarnsföräldrar :)

För ett tag sen beställde min bror och svägerska kläder till en nykomling. Eller rättare sagt, de ville ha en body till ett par befintliga byxor. Efter lite velande fram och tillbaka blev det röda ekorrar med svarta kantband, fint och lite tufft :)


Min bror (eller snarare hans fru :)) ville beställa en body till barnens kusin Signe också. De fina ekologiska elefanterna tillsammans med bruna kantband skulle det vara, och jag piffade upp det med cerisea knappar i raglansömmen. När jag ser bodyn på bild såhär så känner jag att mönsterpassningen kunde ju varit lite bättre, men då hade jag å andra sidan inte fått ut den här bodyn och en t-shirt till Elsa som det var tänkt. Så jag får helt enkelt vara nöjd.



Signe har såklart även andra bodys från annas alster, och föräldrarna önskade att bodyn skulle vara lite mer urringad för låren. Försökte modifiera mitt mönster lite, hoppas det blev bra nu?! :)

Här är Signe i en body som hennes mormor beställt av mig. Nu är hon en välekiperad liten dam, och det ska man ju vara när man är så söt.


Trevlig valborg på er!

söndag 28 april 2013

Sånt jag säljer och Erik i biltröjan

Flera plagg till salu!

 T-shirt, storlek 92, sydd i ekologisk jersey. 180 kr + frakt.

Body i storlek 74. 
När jag fotade såg jag en pyttefläck av min tygpenna på ena ärmslutet. Den ska gå bort i tvätten, men jag sänker den ändå från 200 kr till 170 kr + frakt.

Och så slänger jag med en livebild på Erik i biltröjan. Han är såå fin i den! :)


fredag 26 april 2013

Välkomna med era beställningar

Nu har jag sytt av mig lite och släpper på beställningsstoppet. Välkomna med era beställningar! :)

onsdag 24 april 2013

Av snuttar

Ibland bara toklessnar jag på alla småbitar som ligger och dräller i tygskåpet. De bara ligger där och gör att man känner att man har så mycket tyg att man inte får köpa nytt, samtidigt som det knappt går att göra något vettigt av dem. Så igårkväll fick jag ett ryck och pusslade ihop några småplagg.

Färgglada muddbyxor, storlek 56/62. 150 kr + frakt



Flugsvampsbodyn råkade bli såld innan jag hann lägga ut bilden här, Men den får vara med ändå, för den blev så söt :)


Båtbodyn i storlek 62 är till salu och kostar 200 kr + frakt.

Nu ner i syrummet för lite mer snuttsömnad!

tisdag 23 april 2013

Fina filtar

Jag ligger minst sagt efetr med bloggandet, så här slänger jag in bilder på två filtar! Jag tycker verkligen att det är roligt att sy filtar - när det går bra vill säga... :)

Den här filten beställdes till en liten Malva, och jag tycker att kombinationen av tyger är helt underbart fin.


Jag testade att börja och sluta i ett hörn av filten, istället för att försöka dölja en skarv med namnlappen, vilket brukar vara typ det svåraste momentet på hela filten. 


Med en färgglad knapp blev det en fin detalj, och jag tänker att man kan använda tampen till att hänga upp filten, eller fästa nappen i den. Här har ni Malva och filten in action! :)


Den här filten är till lillkusin, min mamma betalade, syster valde utförande och jag sydde. Bra så! :)


På just den här filten var det stört omöjligt att få både prickar och ränder raka. Grr! Som tur var gick kantningen alldeles galant, och då kan man inte bli annat än glad. Inte roligt att sprätta kantband runt en hel filt nämligen...


torsdag 18 april 2013

Vändsydd biltröja och liten tutorial

Är det någon mer än jag som blev chockad över det varma vädret i tisdags? (eller stormen igår och ösregnet idag??) Att Erik satt med fodrad manchesteroverall i vagnen kändes lite fel. Därmed fick jag mig en spark i baken att sy den där luvtröjan som jag har haft i huvudet så länge.

Från början hade jag tänkt sy av samma mönster som tröjan till lillkusin, men sen bestämde jag mig för att variation förnöjer. 
Inspirerad av den tokfina luvtröjan hos Tjabos Skat letade jag upp mönstret som finns i Ottobre 4/2012.

Jag började rita av mönstret igår runt lunch, och imorse kunde jag sätta dit knapparna. Det är verkligen roligt att så snabbt kunna gå från idé till färdigt resultat!

Collegetyget är från Hilco, jag köpte det när Sydilla reade ut det i januari. Billigt och bra! Färgåtergivningen på bilderna är inte den bästa, biltyget har en botten som är mer petrolfärgad än turkos. Ursprungsplanen var att ha röd och vitrandigt foder, men i sista stund ändrade jag mig och drog fram en bit turkosrandigt från Stoff och Stil istället.

Det var på millimetern, eller rättare sagt, jag hade inte ens 1 millimeter till godo när jag klippte ut fodret. Gissa om jag blev sur när det verkade som att tyget inte skulle räcka? Och gissa om jag blev glad när det gjorde det...


Och ännu gladare när jag lyckades få till den här mönsterpassningen i fodrets ärmsömmar, eftersom jag absolut inte kunde ta hänsyn till det när jag klippte till. Flax!!!

Även ärmmuddarna är vändsydda. Det var egentligen inte så svårt, bara man tänker till lite. Jag hade en bild i huvudet från forumet Vi Sytokiga, av att ärmarna skulle pussas när man sydde fast dem i varandra. Då gick det finemang :)

När jag plockade fram den röda muddväven så insåg jag att jag inte hade en tillräckligt lång remsa att kanta hela tröjan med. Efter lite mutter fick lösningen bli att skarva kantbandet på samma sätt som när jag syr filtar. Jag såg till att skarven hamnade mitt fram, och valde att låta den framkanten ligga underst vid knäppningen. Nu ser jag att knappen tryckt ut kantbandet lite, men jag tycker ändå det blev en diskret nödlösning.



Den här gången försökte jag inte ens kanta tröjan med bandkantaren till coverpron, utan kantade "manuellt" på en gång. När jag stickade fast kantbandet med coverpron så drog jag reglaget för tjocka/tunna tyger till vänster. Sömmen blev riktigt fin, och med clearviewfooten är det lätt att ha kontroll så man inte halkar utanför.



Eftersom hela tröjan är vändsydd och kantbandet går runt om hela plagget så finns det ju inget riktigt naturligt ställe att börja och sluta kantningen på. Jag blev så nöjd när jag kom på hur man ändå kunde få till det på ett snyggt sätt. Här kommer en liten tutorial!

  • Sy på remsan räta mot räta. Lämna en liten bit när du har kommit runt. På bilden syns starten till höger och slutet till vänster.
  •  Vik ändarna så att remsan ligger slätt mot tyget, klipp av överflödigt tyg.

  • Sy ihop remsorna med raksöm

  • Klipp av sömnsmånen så nära sömmen som möjligt

  • Overlocka ihop den sista biten, över skarven du nyss sytt.

  • Vik över kantbandet och nåla innan du syr med coverprons tvillingsöm eller hushållsmaskinens tvillingnål.

Här ser ni det färdiga resultatet:

 
Jag blir så glad när jag tar mig tid att sy lite mer arbetade plagg. Det är otroligt roligt, lite utmanande och gör att sysuget bara ökar. Jag är redan sugen på en till sån här tröja. Är det någon av er som läser som har sytt en? Kan ni inte länka till bilder? Jag har försökt googla, men får inte fram så mycket.

Nu ska jag gå och ta mig en lur på soffan. Erik har börjat ta napp och går numera med på att somna inomhus. Då kan man sova en stund utan att vara på helspänn och lyssna efter ljud från vagnen. Må så gott och en liten eloge till dig som läst ända hit! :)







måndag 15 april 2013

Blått vitt och rött till lillkusin

I helgen har jag och Erik varit i Göteborg tillsammans med mina föräldrar för att hälsa på lillkusin! Hon är tre veckor imorgon och ofattbart söt och mjuk och liten! Erik såg ut som en bjässe i jämförelse :)

I höstas när jag fick reda på att min syster var gravid så började jag genast virka på den här filten. Hade kärat ner mig totalt i Myssels fina filt och blev väldigt glad när jag fick anledning att göra en egen! :)



Projeketet var helt perfekt att ha med sig under höstens stickcaféer. Krävde noll koncentration men gav ändå ett fint resultat!

Lillkusins föräldrar är inbitna seglare, så jag fortsatte med färgerna rött/vitt/marint när det blev dags att sy kläder. Det här setet är tänkt att passa till sommaren.



För att övermatcha ännu lite mer så sydde jag en luvtröja i veckan som en sista present. Mönstret är från Ottobre 3/2012 och jag har förlängt det några centimeter.


Tröjan är sydd i Stoff och Stils velour och luvan är fodrad   med prickar från Ernst. Kantbandaren till coverpron fixade inte skarvarna vid övergången till luvan, så jag kantade på mitt gamla vanliga sätt. Skönt att kunna grunderna när specialmaskinerna inte vill samarbeta :)

I fållen blev det två hoppstygn, men de sydde jag ner för hand. Jag har varit väldigt förskonad från hoppstygn, men såhär i två lager velour när man ska korsa sidosömmarna, då är det nästan omöjligt att undvika. Har ni några tips? 

Speciellt tröjan var väldigt rolig att sy och den lilla applikationen blev pricken över i! Tänker på den som "conversetröjan". Får se om det blir fler conversetröjor framöver...           

måndag 8 april 2013

Ballongtröja

Har ni kikat in hos den finska bloggaren RuttuNuttu nångång? Om inte, gör det bums! Hon är duktig bortom alla gränser, speciellt på applikationer. Eftersom mina kunskaper i finska är rätt så begränsade och Google translate är rätt så värdelöst så nöjer jag mig med att titta på bilderna. Det räcker ganska långt som tur är och det är inte utan att man blir inspirerad! Applikationsdags it is!

Tyvärr är jag ingen hejare på att teckna. Eventuellt hade jag lite mer talang när jag var yngre, men eftersom jag inte har underhållit den så är den som bortblåst. Istället spanar jag hela tiden efter fina figurer och illustrationer som jag kan sno och sätta på en tröja. Helmönstrat i all ära, men ibland är det skönt med något lite lugnare, som dessutom ger mig utmaningar rent sömnadsmässigt!

Motivet till den här applikationen har jag lånat från Ballongspelet? De flesta med barn i treårsåldern torde känna igen sig. Om inte, löp och köp! Ett jättebra och roligt spel för de minsta. Hursomhaver. Elsa fick sitt spel i höstas och sen dess har jag blivit jätteinspirerad till applikationer varje gång vi har spelat. Och nu blev det äntligen av!

I spelet sitter det en flicka i ballongkorgen också, men henne rationaliserade jag bort. För mycket pill helt enkelt!

Applikationen har jag gjort efter Blomma åker vagns förträffliga beskrivning. Totally stable på baksidan och vliesofix under de påsydda delarna.

Anledningen till att jag dragit mig för att göra det här motivet är alla dessa ballongsnören. Jag kände mig osäker på om det skulle gå att sy raksömmar genom enkel jersey. Det återstår att se hur det blir när man använder plagget, men det känns helt ok! Jag använde stretchnål, hade som sagt totally stable på baksidan och sydde med dubbel sytråd och raksöm på gamla Huskvarnan.


Applikationerna är utklippta i Stoff och Stils muddväv eller Hilcos interlock och fastsydda med raksöm. Jag vet att man kan sy fast dem med tät sicksack men jag får inte det att bli snyggt med min maskin. När man gör såhär så krullar kanten upp sig en aning såsmåningom. Men det gör inte så mycket tycker jag. Och dessutom är det enkelt att få ett snyggt resultat!

Själva tröjan är till Elsa och sydd i storlek 104. Mönstret är ottobres creative Workshop 301, den smala varianten. Fast jag breddade den lite över magen. Elsa är ju när allt kommer omkring inte direkt pinnsmal :) Tyget är underbar jersey från Znok. Så fantastiskt mjuk och dessutom ekologisk. Alla tummar upp för den!

Nu fortsätter jakten på roliga figurer att applicera. Har ni några tips på vart jag kan leta?

lördag 6 april 2013

Rött!

Rött är en av mina absoluta favoritfärger. Det har gått så långt att Elsa ser ut som en liten tomte nu på våren - röd jacka, röda byxor, röda skor, röd mössa, röd vantar. Någonstans där har det ju gått för långt och slutar vara snyggt. Men lagom mycket rött är ju bara så fint!

Här är en body till Erik i finaste ränderna från E-slöjd. Jag kan verkligen rekommendera E-slöjds interlocktyger. Fantastisk kvalitet och så härliga att sy i!

Kantningen gjorde jag med matchande enfärgad interlock, och den var såpass tjock att trevik blev snyggast. Här lyckades jag inte riktigt täcka råkanten på insidan, men det blev tillräckligt bra ändå. Erik bryr sig liksom inte :)

Mönstret är modifierat från Ottobre 6/2012. Jag har bland annat ritat egna grendelar, rätat upp sidosömmarna, förkortat ärmarna och lagt till en knäppning. När jag sydde den här bodyn passade jag på att ändra mitt vanliga mönster lite och ringa ur det mer i grendelarna. Tack för feedback bror och svägerska!


Knäppning i raglansömmen är min nya favorit, nu när vi äntligen blivit kompisar.

Till bodyn sydde jag ett par supermatchande jeans. Här är mönstret från Ottobre 4/2011 med små justeringar.

Jeanstyget är en stuv från Ohlssons (bästa stället att köpa jeanstyg!) och mudden är från Stoff och Stil.
Tidigare när jag sytt jeans har jag blivit lite irriterad på att stickningarna syns så dåligt om man inte använder jeanstråd. När man lägger ner så mycket jobb så vill man ju att det ska synas!  Nu fick jag en snilleblixt och testade att sy med dubbel tråd. Det gick hur bra som helst och stickningarna blev mycket tydligare. Jag tycker att de lyfter hela byxan!



Och så bästa fickan såklart. Kommer jag nånsin tröttna?


Nu ska jag ner och rota lite i tygskåpet. Ikväll är umgänget med tygerna rent terapeutiskt efter en arg och jobbig läggning med envisa dottern. Behövs nog bara en liten stund där nere för att jag ska komma på andra tankar. Gokväll!


fredag 5 april 2013

Beställningsstopp

Under 2013 har jag fått flera beställningar än jag nånsin fått tidigare - så roligt! Men nu behöver jag införa ett litet beställningsstopp för att komma ikapp. Mössor går fortfarande bra att beställa, och så finns ju en del plagg under min flik Till Salu.
Detta stopp gäller förstås inte er som redan varit i kontakt med mig via mail. Jag meddelar här på bloggen när jag släpper på beställningsstoppet. Må så gott!

onsdag 3 april 2013

En rätt så ordinär onsdag

Idag fick jag ett mail med en länk till den här bilden:


Bild lånad från terreskriver.blogg.se

Vilken sötnos! Det lyste verkligen upp en rätt så ordinär onsdag. Tack Therese! 

måndag 1 april 2013

Bodys till salu!


Body, storlek 80. 200 kr + frakt.



Body, storlek 62. Ekologiskt tyg. 200 kr + frakt.